Reçellerin gözdesi, Bergamut

HABERLER AİLE-SAĞLIK
26 Ekim 1994, Çarşamba

Dünyanın sayılı ülkelerinde yetişen nadide ağaçlardan bir taneside Bergamut ağacıdır.

Turuçgillerden olan bu ağaç, dünyada en çok İtalya'nın güneyindeki Calabriat bölgesinde yetişiyor. Ülkemizde ise sadece Antalya'da yetişen bu ağacın armut biçiminde olan meyvelerinin en dış kabuğundan yeşilimsi sarı renkte uçucu bir yağ olan bergamut esansı çıkıyor. Bu esans parfüm ve gıda sanayinde, eczacılıkta, şekercilikte kullanılıyor.

Bergamuttan tadı çok güzel olan reçellerin yapılabildiğini söyleyen gıda mühendisi Ziya Tün, “Bergamut ağacı Antalya için bir nimettir. Bergamutun dış kabuğu sıyrıldıktan sonra kurutulup kaynatılırsa bir çok sahada kullanılan çok değişik bir esans ortaya çıkıyor. Bergamutun meyvesinden çok güzel reçeller yapılabiliyor” dedi.

Bergamutun dış kabuğunu ve içinin beyazını sıyırdıktan sonra 3 gün bekletilmesi gerektiğini belirten Ziya Tün, “3 gün bekletilen Bergamuttan çok güzel bir reçel oluyor. Yendiği zaman ağızda kendine has bir koku bırakan Bergamut reçeli özellikle hafif acı ile beraber tatlıyı bir arada sevenler için ideal bir reçel çeşididir” şeklinde konuştu.

Antalya'yı ziyaret eden bir çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Bergamut reçelinin hediyelik olarak çok tutulduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Ziya Tün, “Antalya’ya ziyarete gelen insanların çoğu geldikleri yerlere dönerken hediye olarak bu reçeli götürüyorlar. Zira bergamut reçeli çok az bulunan ve Türkiye’mizde Antalya dışında hiçbir yerde yetişmeyen bir meyvenin reçelidir” diye konuştu.

Son yıllarda Antalya'da yapılaşmanın artmasıyla Bergamut ağaçların neredeyse yok olduğunu söyleyen Ziya Tün,“Ülkemizde sadece bu bölgemizde yetişen bu ağacı, Antalyalılar olarak korumak zorundayız” dedi.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.