Zamanında ve doğru budama üzüm rekoltesini arttırıyor

- HABERLER BÖLGE HABERLERİ MANISA
5 Şubat 2013, Salı

Bağda zamanında ve doğru budama, üzümün hem kalitesini hem rekoltesini arttırıyor.

Aksi ise verim kaybına sebep oluyor. Budamanın, şubat sonu veya mart içinde yapması gerekiyor. Budama, bütün bitkiler için olduğu gibi üzüm asmaları için de oldukça önemli bir kültürel işlem. Budama sırasında bırakılacak göz miktarı, bir sonraki yılın ürününü oluştuyor. Asma üzerinde besleyebileceğinden fazla miktarda oluşacak salkım, üzümün çok fakat kalitesiz yetişmesine yol açıyor. Asmanın gelişme durumuna göre az sayıda bırakılacak göz ise salkımların iri olmasının yanında asmanın yeşil aksamının fazla, yıllık sürgünlerin kaba yapılı ve kalın olmasını sağlıyor.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür- lüğü’nde görevli ziraat yüksek mühendisi A.Kadir Çelik, sultani çekirdeksiz üzümde budamaya başlamadan önce üreticinin, sofralık mı yoksa kurutmalık amaçlı mı yetiştiricilik yapılacağına karar vermesi gerektiğini söyledi. Bu karara göre asmada bırakılacak göz sayısının değiştiğini kaydetti. Sofralık üretimde bayrak olarak nitelendirilen uzun çubuk üzerinde 10-11 göz bırakılırken kurutmalıkta 14-15 göze kadar çıkabildiğini belirten Çelik, bırakılan bayrak sayısı ise asmanın gelişme durumuna göre altı yedi arasında değişirken her bayrağa iki üç gözle bir yedek bırakmanın da unutulmaması gerektiğini anlattı. Budama yaparken hastalıklı çubukları asma üzerinden almak ve daha sonra uzaklaştırarak yakmak gerektiğinin altını çizen Çelik, hastalıklı asmaları budadıktan sonra makasların çamaşır suyuyla dezenfekte edilmesinin, hastalıkların diğer asmalara bulaştırılmasının önlenmesinde önemli bir koruyucu yöntem olduğunu söyledi.

Asmaların uyanma zamanlarının, budama zamanına göre değiştiğini bilerek budamaya başlanması gerektiğini vurgulayan Kadir Çelik, “Yani asmaları ne kadar erken budarsak, o kadar erken uyanacaklardır. Bu durumda da ilkbaharda meydana gelen donlardan etkilenme oranı artacaktır. Budamanın tecrübeli kişiler tarafından yapılması da çok önemlidir, çünkü yanlış budamalar, asmaların ömrünü kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına neden olmaktadır.” dedi. Budamanın bağın gelişimini, kalitesini ve verimini arttırdığını belirterek, “Asma, dinlenme devresinden, yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer.” diye konuştu.

Kulaktan dolma bilgilerle budama yapılmaması gerektiğine de dikkat çeken A.Kadir Çelik, şunları kaydetti: “Bölgemizde don zararları, en son nisan ayının 4 ve 5’inde oluyor. Asmanın uyanma tarihi de 25 Mart civarında. Şubattan önce budanan bağlar, nisandaki don olaylarından etkileniyor ve ürünün zarar görme ihtimali çok yükseliyor. Şubat sonu veya mart başında budanırsa dondan etkilenmiyor. Zaman olarak doğru yapılan budama, ürünün yüzde 80 oranında don zararından kurtulmasını sağlıyor. Kasım ayında kesinlikle budama yapılmamalıdır. Bu ayda sadece bağların arasını açma işlemi yapılma, yani yaşlı ve hastalıklı kollar alınmalıdır.”

Manisa’da 715 bin dönüm arazide 45 bin aile, geçimini üzümden sağlıyor. Yılda 1 milyon 600 bin ile 2 milyon ton arası üzüm üretiliyor. Bunun yaklaşık 200 bin tonu yaş olarak ihraç ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 250 bin ile 1 milyon 400 bin tonu kurutuluyor. Bunların 300 bin tona yakını ihraç ediliyor. Yaklaşık 500 bin tonu ise iç piyasaya veriliyor. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.