İşte bu da dağ çileği safarisi

İşte bu da dağ çileği safarisi
HABERLER CUMAERTESİ
19 Haziran 2010, Cumartesi

İzmit'in Yuvacık'ta bu yıl ilk kez 'Dağ Çileği Safarisi' başlatıldı. Sedat Karaaslan ve yardımcısı Hasan, sizi kırmızı cipiyle Yuvacık'tan alıp 45 dakika süren bir yolculuktan sonra Kocaeli-Bursa sınırındaki Menekşe Yaylası'na götürüyor ve çileklerin arasına bırakıyor.

İster toplayıp reçel yapın, isterseniz doyana kadar yiyin. Barbekü de onlardan. Safariye katılmak isterseniz, çilekler bitmeden 15 Temmuz'a kadar rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Elin Afrikalısının vahşi doğa safarisi varsa bizim de artık aslanlar gibi 'dağ çileği safari'miz var! İnanmazsanız Sedat Karaaslan'ın İzmit Yuvacık'ta bu yıl ilk kez başlattığı turlara katılın da görün. Sizi kırmızı cipiyle Yuvacık'tan alsın, Bursa-Kocaeli sınırındaki Menekşe Yaylası'na götürsün, eğrelti otlarının içinde saklanan 'çilek sürüsü'nün içine atsın da ne demek istediğimizi anlayın. Gözünüz, kıpkırmızı rengine ve mini minnacık şekline bakarak bayram etsin, burnunuz buram buram kokan mis gibi aromasının peşinde yaylanın bir orasında bir burasında sürünsün, diliniz de bir tanesi bile tadına doyulmayacak lezzete sahip olan dağ çileğini yiye yiye doysun...

İstanbul'dan İzmit'e bir saat, İzmit'ten Yuvacık'a bir saat, Yuvacık'tan Menekşe Yaylası'na 45 dakika süren yolculuğun bir an önce son noktasına varması için heyecanlanıyoruz. İlk durağımız Sedat Karaslan'ın Yuvacık Barajı'nın sonundaki Kirazdere mevkiinde kurduğu Karaaslan Kamping ve Dinlenme Tesisleri. Sabah erkenden yola çıkarsanız burada iyi bir kahvaltı yapabilirsiniz. Çünkü safaride çok enerjiye ihtiyacınız olacak. Şoför mahalline geçen Hasan, yağmur sularının kocaman oluklar açtığı öyle yollara sapacak, öyle çamurlara batacak, öyle yokuşlar inip çıkacak ki, el alemin, balta girmemiş ormanlarına düzenlediği safari de neymiş diyeceksiniz.

Nihayet çok havalı görünen kırmızı jipe atlayıp tesislerden ayrılıyoruz. Hedefimiz Papaz Yaylası'ndan geçerek Menekşe'ye varmak. Altı kişiyiz. Yolu Sedat Karaaslan ve Hamdi Kaptanoğlu rehberliğinde alıyoruz. İkisi de buraları avuçlarının içi gibi iyi biliyor. Sedat Bey'in çocukluğu yaylalarda geçmiş, Hamdi abi ise İzmit Orman İşletmeleri'nde şef olarak çalışıyor. Görev icabı tırmanmadığı dağ kalmamış neredeyse. Bir kişi hariç ekibin hepsi Karadenizli. Zaten Yuvacık da küçük bir Karadeniz kasabası gibi. Halkın çoğu Rizeli.

Kıvrıla kıvrıla zirveye çıkan asfalt yol bitince, dangur dungur taş sesleri eşliğinde hoplaya zıplaya bir yolculuk başlıyor. Sağa sola kaykılırken, Hamdi abinin "O da ne?" nidası fren sesine karışıyor. Yol kenarında küçük bir çilek sürüsüymüş meğer gördüğü. Hemen arabadan atlayıp ilk çilekleri topluyoruz. Ama Sedat Bey, fazla oyalanmamızı istemiyor, çünkü asıl maden yukarıda...

Eğrelti otlarının arasında kırmızı çilekler

On beş yirmi dakika sonra Papaz Yaylası'na varıyoruz. Başka misafirleri de var yaylanın. İneklerini otlatmaya çıkaran Mehmet Efendi'nin köpekleri hayvanlara yanaşmamıza izin vermiyor. Bir dereden geçip vardığımız yaylada biraz soluklanıyoruz. Burası gerçekten bir zamanlar 'papazın yaylası'ymış. "Eski bir Ermeni yerleşkesindeyiz. Kilisenin temelleri ve bazı çocuk mezarları hâlâ duruyor. 1800'lerde papazın önderliğinde yaylada şenlikler yapılırmış." şeklinde aldığımız küçük tarih dersi bitince yola devam ediyoruz. Büyük bir engebeli yolu aştıktan 500 metre sonra Menekşe Yaylası çıkıyor karşımıza. Cipin arkasında tulum ve kemençe sesiyle ritim tutan Sedat Karaaslan, "Şu anda Bursa sınırları içindeyiz." diye haber veriyor. Çileklerin zebil gibi çıktığı ama kimsenin bilmediği bir yer varmış, işte orayı bulacağız. "Sedat abi, sağdan mı soldan mı, çilekler hangi tarafta daha çoktu?" diye yolu sorarak gaza bastıkça basıyor Hasan. Bir an önce arabadan inmek istiyoruz çünkü eğrelti otlarının arasından minik kırmızılar görünmeye başlıyor. Ama Sedat Bey'den izin yok. 'Sabırlı olun' diye uyarılıyoruz. Yayladaki evleri geçtikten sonra artık insanın olmadığı bir yerde kontak kapatılıyor... Ve işte o an...

İlk önce keskin bir kekik kokusu geliyor burnumuza, sonra dağ çilekleri... Kim tutar bizi, hazine bulmuş gibi ellerimizde cam kavanozlar, gözlerimiz fıldır fıldır, çileklerin içinde buluyoruz kendimizi. Devekuşu misali yeşilliklere gömülen 6 kişilik ekipten çıt çıkmıyor. O anda kimsenin bizi çağırmasını, görmesini filan istemiyoruz. Çünkü 'Dağ Çileği Safarisi'nin en heyecanlı ve en beklenen ânındayız... Hamdi abimiz bile şaşkın. Böyle bir çilek sürüsü görmediğini söylüyor. Seralarda yetiştirilenlerin dağ çilekleriyle bir ilgisi yok, bilesiniz. Kavanozları yarıladıkça sepetimize boşaltıyoruz. Çilek ötesi bir şey şu dağ çilekleri... Ezmemek için ceylan gibi sekiyor, çizgi film kahramanları Şirinler'in yegane besinleri karşısında saygıyla eğiliyoruz. [email protected]

***

Ekimde kestane safarisi var

Safariye katılmak için kişi başına 50 TL vermeniz yeterli.

Ücrete barbekü de dahil. Çilek topladıktan sonra mangal yapabilirsiniz.

Safari yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Fotoğraf çekmek isteyenler için bu süre isteğe göre uzatılıyor.

Dağ Çileği Safarisi'ne ATV motorlarıyla da çıkabilirsiniz. Ama yolculuk süresi daha uzuyor.

Dönüşte 'çok yoruldum' derseniz gece Karaaslan Kamping Tesisleri'nde konaklayabilirsiniz. Bir kişilik tam pansiyon ücret 80 TL.

Sedat Karaaslan, cip safarilerini nisan ayında başlatıyor. Kasıma kadar devam ettiriyor. 15 Haziran-15 Temmuz, Dağ Çileği Safarisi'nin tarihi. Ekimde ise kestane safarisi var. Şimdiden bir kenara not edin.

Menekşe Yaylası'na gidiş yolu ile dönüş yolu farklı. Yayla etrafında bir daire çizilerek tesislere iniliyor. Macera bol yani.

Tüm bunlar için her şeyden önce 0262 345 01 01 No'lu numarayı arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Menekşe Yaylası'nın 500 metre aşağısında Papaz Yaylası var. Küçük bir dereden geçerek vardığımız yaylada biraz soluklanıyoruz. Burası gerçekten bir zamanlar 'papazın yaylası'ymış. Onun önderliğinde yayla şenlikleri yapılırmış.

Dağ çileği reçeli

Safariye gidemeyenlerin canı dağ çileği reçeli yapmak isterse İstanbul'da bazı organik pazarlarda çilek bulabilirler. Mesela her pazar günü Fatih Küçükmustafapaşa'da kurulan Kastamonu pazarında geçen hafta bir kavanozu 12 TL'den satılıyordu.

Malzemeler: Bir kilo dağ çileği (bir kavanoz da olabilir), bir kilo toz şeker, bir adet limon.

Yapılışı: Çilekleri yıkadıktan sonra süzerek tencereye alın. Üzerine şeker ekleyip bir defa karıştırın. Karışımı 2 saat dinlendirin. Yarım limonun suyunu ilave ederek bir taşım kaynatın. Reçelin üzerindeki köpükleri kevgirle alın. Kısık ateşte yavaş yavaş ağdalaşıncaya kadar pişirin. Koyu çorba kıvamına geldiğinde ocaktan indirin. Soğuduktan sonra kavanoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir