Tebliğ yürürlüğe girdi, ekmek artık az tuzlu bol kepekli

Tebliğ yürürlüğe girdi, ekmek artık az tuzlu bol kepekli
HABERLER EKONOMİ
5 Ocak 2012, Perşembe

Halkın sağlıklı gıda tüketmesi için hazırlanan 'ekmek tebliği' yürürlüğe girdi. Obezite ile mücadeleye de destek verecek çalışma kapsamında sofraların vazgeçilmezi ekmek artık az tuzlu, bol kepekli olacak.

Dışından bakıldığında iyi pişmiş, kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda olacak, basık ve yanık ekmek piyasaya verilmeyecek. Ekmeğin ağırlığı ise 300'den 250 grama indirildi. Ambalajsız ürünlerin kasap, manav ve pazar gibi yerlerde satılması da yasaklandı.

Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri 300 gram yerine en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'' dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere söz konusu ürünlerin özellikleri belirlendi. Buna göre, ekmekteki azami tuz oranı yüzde 1,5'e indirilirken kepek oranı da artırıldı. Tebliğe göre, ekmek Türk Gıda Kodeksi buğday unu tebliğinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak.

Zaman'ın 17 Aralık 2011 tarihinde duyurduğu düzenleme kapsamında ekmek ve ekmek çeşitleri dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olacak, basık ve yanık olmayacak. Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olurken hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmayacak. Yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleriyle bunların topakları bulunmayacak. Ürünlerin üzerinde üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işareti yer alabilecek.

Kasapta-manavda ekmek satılmayacak

Bakanlığın ekmek tebliği ile ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarının taşıması gereken kurallar da belirlendi. Buna göre, tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerle temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacak. Ambalajsız arz edilen ürünler, kasap, manav gibi yerlerde satılamayacak. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri; bir ay içerisinde gerekli düzenlemelere uyacak. Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri; ekmeğin ürün özelliklerine ve tebliğde belirlenen kimyasal özelliklerine kadar 1 Temmuz 2012 tarihine kadar uyacak.ANKARA ZAMAN

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir