Nevin Halıcı

PAZAR YAZI Yazarlar Nevin Halıcı-Yaz sebze ve meyveleri

Yaz sebze ve meyveleri

Hiç gelmeyeceğini düşündüğümüz yaza kavuştuk. Artık bütün yaz sebzeleri ve meyveleri olanca tatlarıyla emrimizde.

Domatesler, salatalıklar, yeşil fasulyeler, kabaklar, patlıcanlar ne kadar lezzetliler. Yaz sıcaklarında zeytinyağlı sebze kızartmaları ve yemekleri vücudunu temizlemek, dinlendirmek isteyenler için hazır. Tabii yaşlılar kızartmalardan uzak durmalılar. Ancak dünyanın en güzel lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı kabak, patlıcan, biber kızartmasının üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de sirkeli domates sosu döküldüğü zaman 'hayır' diyecek kişi düşünemiyorum. Taze has ekmeği alıp da bana bana yemenin tadı müthiştir. Bir de şu var, severek yenilen yiyeceklerin insana dokunmayacağından eminim. Arada bir abartmadan yemenin hiçbir zararı olmaz; müsaade benden sevgili okuyucularım. Dün anlattığım şekilde yaptım, Adana tabiriyle 'başınız gerekliydi', tavsiye ederim. Bu arada zeytinyağının kızartmalarda kullanılmamasını önerenler var. Yağı yakmayacak oranda kullanırsanız (diğer sıvı yağlar için de bu böyledir) zeytinyağlı kızartmaların tadını hiçbir yağ veremez. Zeytinyağlı yemekleri pişirdikten sonra, ateşi söndürünce üzerine bir kaşık zeytinyağı gezdireceksiniz, kapağını örtüp kabında soğutacaksınız.

Sebze meyvelerle birlikte mevsimin doğal otlarına da yönelmekte yarar var. Her yörede orada yetişen gelincik, ebegümeci, semizotu, kızılbacak vb. doğal otlar bulunmakta. Henüz Erdemli'ye gidememiş olsam da ağustos ayında Allah'ın izniyle bütün bir yaz bıkmadan beraber olduğum kızılbacak ve doğal semizotuna oradaki adıyla töymekana kavuşacağım. Geçen yıl töymekanlı tarifeler vermiştim. Töymekanın salatası, kavurması, çorbası ve saçta pişen böreği yapılır. Hepsi güzel olmakla beraber saçta alev üzerinde pişen böreği inanılmazdır. Çayla ve kendi çaldığınız yoğurtla yemesi müthiştir. Yanında acı biberi eksik etmeyeceksiniz.

Yaz mevsiminin meyvelerine gelince çilek, kiraz, şeftali, dut, erik, armut, kavun sıra sıra gelseler de vazgeçilmez yaz meyvesi karpuzdur. Boş kalori kaynağı ve katkı maddeleri içeren gazoz vb. içecekler içtiğiniz anda soğuk olmalarından ötürü serinletiyor havası verseler de kısa süre sonra içindeki şekerden ötürü suya yöneltir insanı. Oysa karpuz sadece kendisi serinletir. Başka bir şeye ihtiyaç bırakmaz. Farklı besin değerleri alma açısından diğer meyveleri de almak gerekir. Mevsim sebze ve meyvelerinde bildiğimiz, bilmediğimiz vücuda yararlı vitamin, mineral vb. sayısız besin değerleri vardır. Allah bütün besinleri mevsimlere uygun yaratmıştır. Bu nedenle besinleri yetiştikleri mevsimlerde tüketmek, sera ürünlerinden uzak durmak, en akıllıca yoldur. Karpuzu nasıl yiyelim derseniz, şüphesiz beyaz peynir ve ekmekle. Yaz sıcaklarında karpuz, peynir ve ekmekle mükemmel bir menü oluşturur. Beyaz peynirin üzerine biraz çörek otu serpmeyi de ihmal etmeyeceksiniz.

Yaz sebzeleri arasında unutmamamız gereken sebzelerden biri de domatestir. Domates de beyaz peynir ve ekmekle mükemmel bir öğün oluşturur. Ama çorbasından dolmasına, musakkasından pilakisine kadar çok çeşitli nefis domates yemekleri, tatlı derseniz reçeli bile vardır. Domatesli yemeklere de bir tutam karanfil atmayı unutmayacaksınız.

Bu hafta sadece yemek pişirdik ve yedik, sevgili okuyucularım. Derler ki aç iken yiyecek alışverişine gitmeyin çok alırsınız. İnanın kahvaltıdan sonra yazıyorum, ama yaz sebze ve meyvelerinin güzelliği yazıyı bu hale getirdi. Ağız tadıyla ve mutlulukla kalın.

***

Arnavut salatası

MALZEMELER

1 soğan (yemeklik kıyılmış veya halka doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

250 gr sivri biber (iri doğranmış)

2,3 tane çok acı Arnavut biberi

½ kg domates (kabukları alınmış, doğranmış)

1 çay kaşığı tuz

1 tutam dövülmüş karanfil (fazla kaçmasın)

Beraberinde

Karpuz

Yapılışı

Yağla soğanı sararıncaya kadar kavur. Biberleri ilave et, renkleri dönünceye kadar çevir. Domatesleri, tuzu, karanfili ilave et, kapak ört, sebzeler yağına binene kadar pişir. Kabında soğut.

17 Temmuz 2011, Pazar
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
yazarHakkinda.