Karpuz ve kavun ekimi başladı

Karpuz ve kavun ekimi başladı
MANAVGAT'TA KARPUZ VE KAVUN EKİMİ BAŞLADI. KÖYLERDEKİ FİDE DİKİMİ İMECE USULÜ İLE GENELLİKLE KADINLAR TARAFINDAN YAPILIYOR.
HABERLER ŞEHİR
14 Nisan 2007, Cumartesi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde karpuz ve kavun dikimi başladı. Çiftçilerin tarlalarına diktiği kavun ve karpuz fidelerinin 15 Haziran tarihine kadar olgunlaşarak hasat edilmesi bekleniyor. Kavun ve karpuz dikimi, Manavgat Hatipler Köyü'nde çiftçi Emine Cansız'ın fideleri toprakla buluşturması ile başladı. Çiftçiler diktikleri fidelerin kurumaması için can suyu veriyor.

Köylerde kavun ve karpuz fidesi dikimi imece usulü ile yapılıyor. Geçen yıl karpuzun kilosunu 10 YKr, kavunun ise 15 YKr'den satan üretici, bu yıl sezonu 60 YKr'den açmak istiyor. Manavgat'ta 2006 yılında 15 bin dekar alanda 37 bin ton karpuz, 7 bin 500 dekar alanda 18 bin ton kavun elde edildi. Manavgat'ta 500 aile geçimini kavun ve karpuz yetiştiriciliği yaparak sağlıyor. Hatipler köyünde bulunan 8 dönümlük tarlasına 4 bin 500 karpuz, 2 bin 500'de kavun fidesi dikimi yaptığını ifade eden çifti Nihat Sarı, geçen yıl kapuz ve kavun fiyatlarının düşük olmasından ötürü harcadıkları emeğin karşılığını tam alamadıklarını söyledi.

Sarı, "Yirmi yıldır geçimimizi kavun ve kapuz yetiştirerek sağlıyoruz. Geçen yıl kavun ve karpuz yetiştiricileri için ölü bir sezondu. Bu yıl karpuz ve kavun fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldüreceğine inanıyorum." diye konuştu. Dayısı Nihat Sarı'ya kavun ve karpuz dikiminde yardımcı olmak için geldiğini söyleyen çiftçi Emine Cansız ise, gramı pahalı olan kavun ve karpuz fidelerini yaptıkları serada kendilerinin yetiştirdiğini söyledi. Emine Cansız, Manavgat'ta kavun ve karpuz yetiştiriciliğinde ev hanımlarının büyük katkısı olduğunu anlattı.

Ziraat mühendislerinin köylerde çiftçileri kavun ve karpuz yetiştiriciliği konusunda bilgilendirme çalışması yaptığını bildiren Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, bölgede olgunlaşması erken olan kabak üzerine aşı karpuz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyleyerek şöyle devam etti: "İlçede tarlada kavun ve karpuz üretimi yanında örtü altı üretiminin yaygınlaşması için uğraşıyoruz. Manavgat'ta 800 dekar örtü altında 3 bin 200 ton karpuz, 90 dekarda ise 270 ton kavun üretimi yapılıyor. Bu rakamı 2007 yılında yüzde 100 oranında arttırmak istiyoruz." Öte yandan turizm kentinde alternatif ürün yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için Manavgat Ziraat Odası (MZO) önümüzdeki günlerde 117 bin YTL'ye Gezici Toprak ve Yaprak Tahlil Laboratuarı alacak. Aracının gelmesi ile birlikte Manavgat Tarım ilçe Müdürü Sadık Ay ve görevli ziraat mühendisleri ile MZO Başkanı Rasim Metin köylüleri alternatif ürün yetiştiriciliğinde bilgilendirecek.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Zaman Gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
Sonraki Haber